Trafik Işıkları Analizi

Trafik ışıkları analizi konusuna geçmeden trafik ışıkları ile alakalı önce KTK da yer alan maddelere bir bakalım

  • 47/b Karayollarından faydalananlar trafik ışıklarına uymak zorundadırlar. (yön. 98)
  • 47/c Karayollarından faydalananlar trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymak zorundadırlar. (yön. 98)
  • 68/b-1 Yayalar yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak. (yön. 138)
  • 84/a Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme ASLİ kusurdur.

Işıklı kavşaklarda trafik kazası olmuşsa verilecek kusur oranı bellidir ve kimin kırmızıda geçtiğine bakılır. En zoru ise kazaya karışan taraflardan her birinin yeşil ışıkta geçtiklerini iddia etmesidir. Böylesi bir durumda eğer civarda kamera kaydı da yoksa eliniz kolunuz bağlı demektir. Kazaya bakan görevliler de genelde kusur kanaati getiremezler. Mahkeme aşamasında da ifadelerde bir değişim yoksa o kaza artık faili meçhuldür.

Trafik Işıkları Analizinde Kamera Varlığı

Kamera kaydının olduğu kazalarda kamera her zaman doğru açıda olmayabilir. Kameralar; karşı yönü, yaya ışıklarını yada ışığı görmeksizin kavşakta araçların durma- kalkış anlarını görebilir.

Böylesi durumlarda kimin ışık ihlali yaptığını bulmaya çalışırken izlenilecek yöntemlerden biri o yerin ışık diyagramını alarak kameradan saniye eşleştirmesi yapmaktadır. Sorumlu belediyelerden alınabilecek örnek diyagram aşağıdaki gibidir.

Sarı Trafik Işıkları ile İlgili Özel Durum;

Yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur.

ÖRNEK KAZA

Yaya Trafik Işıkları ile İlgili Özel Durum:

İstanbul genelinde çok yönlü kavsaklarda bazı trafik ışıkları yaya butonludur. Ayrıca sensör sistemininde olduğu bu ışıklı kavşaklarda karşıya geçmek isteyen yayalar butona basmadığı takdirde 4 kollu kavşaklarda en azından bir yönün çalışması ve kavşağın boş tutulması adına anayola kısa süreli kırmızı, dönüşlere ise sensöre göre yeşil yanmaktadır.

Işıkların bu şekilde çalışması, butona basmadan karşıya geçmeye çalışan yaya’yı; ya refüjde ortasında yada yol içinde erken ışıkları yanan araç trafiğinin içinde bırakmaktadır.

Aşağıdaki kazada; mahkeme 3 bilirkişi tayin etsede herbiri farklı değerlendirmeler yapmıştır.

İncelemelerimizde ters açıda kalan ve kaza tarafına ait ışıkları görmeyen kamera kaydında, ölçülen ışık sürelerinin diyagrama uymadığı görülmüstür.

İncelenen kamera kayıtlarında anayola kırmızı ışığın az yanması ve dönüşlere kırmızı yandıktan sonra anayola tekrar yeşil yanması nedeni ile yaya nın karşıya geçişte butona basmadığı, ışık sensörlerinin kavşağı boş tutma adında yaya ışıklarını kırmızıda tutup kavşağı çalıştırdığı görülmüştür.

Butona basmadığından ana yol akımı kesilsede TİM dönüşlerine yeşil yanmakta

Işık Yönetmeliği

Kırmızı Işık : Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve mutlak bir duruş yapılmasını bildirir. Bu ışık yanmakta iken, aksine bir işaret yoksa, hiç bir yöne hareket edilemez.( ihlali halinde 84/a ASLİ)

Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık : İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir. (Yolver işaret levhası gibi).

Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.

Işıklı Oklar : Dönüşleri düzenlemek maksadıyla tesis edilir. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını beklerler.

Yaya Figürlü Yeşil Işık : Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların karşıya geçmek üzere taşıtyoluna girebileceklerini bildirir.

Yaya Figürlü Kırmızı Işık : Yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların taşıt yoluna girme-lerinin yasak olduğunu bildirir.

Sesli veya Yazılı Işıklar : Araç trafiğine göre yayaların hareketlerini düzenleyen ışıklar olup, sesli veya yazılı mesaja göre hareket edilmesini gerektirir.

Arıza ve Gece Durumu

Trafik Işıkları ile alakalı bir diğer konu ise arıza durumu yada gece vakti fasılalı hale geçmeleridir. Böylesi durumda anayola kırmızı tali yollara ise sarı fasılalı ışık yanar. Arıza sonucu ışıklar çalışmazsa geçiş önceliği tıpkı fasılalı hale dönme şekli gibidir.

Aşağı krokide belirtilen örnek kaza aslında detay gerektiren bir kazadır.

Böylesi kazaların iyi analizi edilmesi gerekir. Çünkü kavşaklarda esas olan kavşağın boş tutulmasını sağlamaktadır.

Ktk da bununla alakalı şöyle bir madde bulunmaktadır;

“Işıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akımı, kendisini kavşak içinde durmaya zorlayacak veya diğer doğrultudaki trafiğin geçişine engel olacak ise, sürücülerin kavşağa girmeleri yasaktır.”

Eğer kazanın oluşumu aşağıda krokide belirtilen; yoğun trafik içinde tali yoldan gelen aracın ilk bölünmüş yolu bitirmesi ve refüjün darlığından refüjde beklemesi hem trafiği aksatması hemde tehlikeye sokmasına neden olması durumlarında geçiş hakkı refüj aralığında bekleyen araca verilmek zorundadır.

Tabi böylesi bir kazada araştırmanın doğru yapılası da gerekir.

Trafik Kaza Ön İncelemesi ÜCRETSİZDİR.
(Whatsapp butonundan yada alt mail kutusundan iletişime geçebilirsiniz)
daha fazla bilgi için: https://trafikkazaanalizi.com/danismanlik-hizmetimiz/