Muayenesiz araçlar birçok durumlarda karayolu üzerinde ciddi tehlike oluşturmaktadır. Güven herşeyin başıdır ve bu nedenle hayatımızın hemen her yerinde güven veren şeyler öncelik seçeneğimiz olmuştur. Kullanmış olduğumuz araçlarında güven verip vermediğinin testini araç muayene istasyonlarında yaparız.

Araç sahipleri araçların muayene zamanı öncesi birtakım araç eksiklerini gidermeye çalışırlar. Bunun yanında bazı ruhsat sahipleri araç servis istasyonlarına da giderek detaylı kontroller yaptırırlar. Yapılan kontroller sonucu karayolunda kullanılabilir olup olmadığı muayene istasyonlarınca tescillenir.

Araç muayenelerinin aksatılması muayene öncesi ön kontrollerin yapılmasını da aksatacak ve araçla alakalı nihai durum bilinemeyecektir. Araçlarda farkedilmesi güç olan fren kontrolü, sızdırmazlık, hidrolik hortumların sağlamlığı yada sinyal kalibrasyon ayarları gibi durumlar hakkında bilgi sahibi olamayacağımızdan bu tarz araçların kullanımı trafikte ciddi sıkıntılara neden olacaktır.

Muayenesi araçlar ve kaza ilişkisi

Bazı Muayenesiz araçların kazalara doğrudan etkileri vardır. Yaşanmış bir kazada Ağır tonajlı bir iş aracının iniş eğimli yolda seyir ederken sürücü beyanına göre frenlerinin tutmaması sonucu araç duvara çarparak durabilmiş, sonucunda takla atarak sürücü ve yolcusunun yaralanmasına neden olmuştur.

Muayenesiz araçlar ve ruhsat sahibinin sorumluluğu

2918 sayılı karayolları trafik kanununda muayene eksikliği sonucu trafiğe çıkan araçlara daha öncesinde sürücülere idari para cezası uygulanıyordu.

Son yapılan düzenleme ile bu durum değişerek muayenesiz araçlarda idari ceza araç ruhsat sahibine yazılmaktadır.

Karayolları trafik kanununda muayene ile ilgili hususlara bakacak olursak

Madde 34 – Trafiğe çıkarılacak motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığı ekonomik yapıları da, dikkate alınmak suretiyle belirli zamanlarda muayene edilerek tespit edilir.

Motorlu araçların muayenelerinin, yönetmelikte belirtilen süreler içinde yaptırılması zorunludur. Muayene süresi dolmadan kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi gerekli görülenler ile üzerinde değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur. Bu muayeneler öncelikle yapılır. Karayollarında kullanılmakta olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek her an muayeneleri yapılabilir. Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması hâlinde, araç sahibine idari para cezası verilir. Bu araçlara, muayenelerinin yaptırılması için süre ve şartları Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen şekilde izin verilir. İzin verilen süre sonunda, muayenesi yapılmadan veya muayene sonucunda emniyetsiz raporu verilen araçların trafiğe çıkarılması hâlinde, araç sahibine idari para cezası verilir. Bu araçlar trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilirler

Bu kazada sürücü kusuru irdelenirken araç bakımından sorumlu olan ruhsat sahibinin sorumluluğu ön plana çıkmaktadır