Kaportasının insan, iki tekeri üzerinde yolda emanet gibi duran ve İstanbul trafiğinde hayat kurtarıcı diye tabir edilen motosikletler, ekipman eksikliği sonucunda hayat kaybetmememiz adına hangi durumlara dikkat etmeliyiz bir bakalım
KTK da motosikletle alakalı zorunlu kullanılacak ekipman olarak koruyucu başlık ve gözlükten bahsedilir. Evet, kask olmazsa olmazlardandır. Kaskın amacı kaza sonrası kafamızı korumaktır demek eksik bir tanım olur. Mesela bana motosiklet üstünde düşmeme garantisi verseniz dahi bu kaskı takarım. Çünkü motosiklet kaskı oto yarışlarında takılan ve amacı sadece kaza sonrası kafa korumasını sağlayan kask türü değildir.
Rüzgârı tozu dumanı sineği böceği olan yolda ki bu yol her zaman vardır nasıl kask kullanmadan yol görüşü sağlanabilir ki. Dikkat ederseniz kanunda koruyucu gözlükten de bahseder ki yukarıdaki durumu karşılar. Eski kasklar yani çeneden koruma sağlamayan asker tipi kasklarda bu gözlüğe ihtiyaç duyulurdu ama günümüzde çoğu kask vizörlü(camlı) olduğundan kask tanımı her iki tanımınıda karşılar. Yani kask eşittir koruyucu gözlük. Mesela kask kullanmadan 60 km hız üstüne çıkan bir sürücünün gözleri açık şeklide seyir etmesi beklenemez. Yarım yamalak gördüğü yolda ilerlemeye çalışır. Görme açısı tıpkı hızlı bir otomobilin görme açısı gibidir. Eğer gözüne toz yada küçük sinek kaçarsa artık o açıda kalmaz. O yüzden bazı motosiklet kazalarında illiyet bağı incelendiğinde ihlalini tetikleyen ana sebebinde sürücünün kasksız olması yatmaktadır.
Kask sonrası bir diğer zorunlu ekipman ise özellikle soğuk havalarda ihtiyacı bir hayli hissedilen koruyucu eldivenlerdir. Kışın kar üstünde motosiklet kullanma cesareti gösterip üstünede üşemesin diye sırasıyla elini cebine götüren motosikletçileri de gördü bu gözler. Aslında kask olsun eldiven olsun yada koruyucu ceket kullanımı bunların hepsinin hayat kurtaran ekipmanlar olması yanında sürücü konforunu sağlayan ve tamamlayan ekipmanlardır. Artık günümüzde insanlar araçları ile bir noktadan bir noktaya ulaşım sağlarken bu ulaşımın konforlu olmasına da önem vermekteler. Aslında çoğu motosiklet sürücüsü de motosiklet kullanmanın keyfinden bahseder. Tozdan dumandan gözünü açamayan, soğukta elleri titreyip elini cebine götüren yada kıyafet eksikliğinde bedeni üşüyen sürücünün aklında yol keyfinden çok kendini rahatsız eden bu durumlar vardır.
Diğer taraftan motosikletlere baktığımızda ise sürücüye önemli derecede avantaj sağlayacak bir iki husus vardır. Bunlardan biride lastik seçimidir. Çoğu fabrika çıkış lastiklerin sert olması virajlı yollarda yol tutuşu güçleşir hatta yağmurlu havalarda nerdeyse imkansız hale gelir. İki tekerli bu aletlerin yolda emanet gibi duruşuna sağlamlık katmak istiyorsak lastik seçimine de önem vermek gerekir. Bir diğer öneme sahip şey ise aynalardır. Sürekli Yerinden oynamaları ve motosikletlerin diğer araçlar gibi uzun süre tek şeritte kalmamaları nedeni ile her an kullanıma ihtiyaç duyulan aynaların açısı ve sağlamlığı düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Sonuç olarak motosiklet sürücüsü, güvenliğinin yanında sürüşüne de konfor katmak istiyorsa başta bu ekipmanları kullanması lazım. Yağmurlu havada virajlı bir yola aynalara bakıp dardan grip genişten çıkabilme keyfini ve yeteneğini ancak bu ekipmanları kullananlar çıkarabilir.
Siz de fikrinizi belirtin